Kimchi: co to je a proč ho jíst 

Kimchi: co to je a proč ho jíst 

Už jste ochutnali jedno z nejzdravějších jídel světa? Kimchi představuje pikantní 

křupavou pochoutku, která dodá i tradičním pokrmům nádech exotiky. Navíc 

přináší řadu zdravotních benefitů. V korejských restauracích se podává jako 

příloha ke každému jídlu, můžete si na něm ale pochutnat jen tak samostatně, 

nebo ho tepelně upravit. Zjistěte, co kimchi je a proč se vyplatí zařadit ho do 

jídelníčku. 

Co je kimchi? 

Kimchi je tradiční součást korejské kuchyně. Jedná se o přílohu k jídlu, která se 

připravuje z nakládané a fermentované zeleniny. Základní surovinou je 

pekingské zelí, setkáte se ale s různými variacemi. Dále se do kimchi přidává 

třeba jarní cibulka, mrkev, zázvor, pórek, česnek nebo chilli – existuje mnoho 

receptů, při jeho přípravě se meze fantazii a chuti nekladou. V korejských 

restauracích se kimchi podává v miskách ke každému jídlu. 

A jak kimchi chutná? V pokrmu se mísí chutě použitých surovin. Chuť kimchi je 

velmi komplexní – ucítíte sladkou i slanou chuť, ale také pronikavou 

kyselost, která je dána procesem fermentace. Každé kimchi je jiné. Liší se ve 

velikosti a křupavosti kousků zeleniny i intenzity pálivosti a kyselosti. 

Proč jíst kimchi aneb zaměřeno na zdravotní 

benefity 

Kimchi se považuje za jedno z nejzdravějších jídel na světě. Kromě toho, že 

má nízký počet kalorií a je tak skvělou volbou při redukční dietě, obsahuje také 

řadu zdraví prospěšných látek, mezi které patří například vitamíny A, C, B1 

nebo B2 a minerální látky, jako je draslík, železo, vápník a selen. Kimchi je také 

bohaté na antioxidanty a esenciální aminokyseliny. Navíc počítejte také s 

přínosy zeleniny a koření, ze kterých se kimchi připravuje – mrkev obsahuje 

betakaroten, česnek je protizánětlivý a zázvor posiluje imunitní systém. 

Probiotické bakterie, které kimchi obsahuje, pozitivně působí na střevní 

mikroflóru a podporují trávení. 

Seznamte se s procesem fermentace 

Fermentace neboli kvašení představuje tradiční formu zpracování a uchování 

potravin, během procesu totiž vzniká alkohol nebo kyselina mléčná či octová, 

které fungují jako přírodní konzervanty. Jedná se o chemický proces přeměny 

přírodních látek za účasti mikroorganismů a enzymů na jednodušší látky, 

které během trávení tělo lépe využije. Zkvašené potraviny jsou stravitelnější, 

fungují jako přírodní probiotika a pomáhají obnovit střevní mikrobiom. Navíc 

jsou nutričně bohatější. 

Jak a kdy konzumovat kimchi 

Kimchi se skvěle chodí do zimního období, kdy je omezena konzumace čerstvé 

zeleniny, ale vyplatí se ho jíst celoročně. Jak jíst kimchi? 

● Syrové – můžete si ho dát syrové rovnou ze skleničky nebo ho přidat k 

jakémukoliv jídlu jako přílohu. Pochutnáte si na něm spolu s grilovanými 

pokrmy, sendviči, jarními závitky nebo sushi. 

● Tepelně upravené – s kimchi můžete pracovat podobně jako s kysaným 

zelím. Osmažíte ho s rýží nebo těstovinami, přidáte do polévky nebo 

vmícháte do těsta na palačinky (tzv. korejská pizza = nejzdravější pizza na 

světě). Počítejte ale s tím, že tepelnou úpravou ztratí část prospěšných 

látek. 

 

 

Nevíte, kolik kimchi denně jíst? Pokud s fermentovanými potravinami teprve 

začínáte, dejte si jen pár soust k jinému jídlu. Až si na něj zvyknete, můžete 

množství zvýšit. Doporučená denní dávka není přímo stanovená, je potřeba 

otestovat, kolik toho vaše zažívání snese. Někteří výrobci doporučují 

konzumovat za den 100 až 150 g kimchi. 

 

8 tipů, kde využijete korejský salát kimchi 

● Smažená rýže s kimchi 

● Dochucení rizota 

● Jako součást buddha bowl 

● Do pomazánek a dipů 

● Náplň do burgerů, sendvičů, baget, wrapů či jarních závitků 

● Do těsta na slané palačinky, krekry, či omelety 

● Do omáček na těstoviny 

Můžete použít i šťávu z kimchi. Přidejte ji do omáček, dipů nebo při vaření rýže. 

Dodá pokrmům lehce pikantní chuť. 

Můžou jíst kimchi i děti? 

Výrazná kyselost a pikantní chuť spolu s větším obsahem soli není pro děti 

úplně vhodná. Stačí ale kimchi propláchnout vodou a pochutnají si na něm i 

děti. Vždy ale nejdřív vyzkoušejte malé množství, abyste viděli, jak si s ním 

zažívání vašeho dítěte poradí. Propláchnuté kimchi ocení i jedinci s citlivým 

trávením. 

A jak dlouho kimchi vydrží 

Po otevření uchovávejte kimchi v lednici. Nabírejte ho vždy jen čistým 

příborem a nezapomeňte ho dobře uzavřít. Korejci rádi říkají, že svět skončí 

dřív, než se kimchi zkazí. Při správném skladování vydrží dlouhé měsíce, do té 

doby ho však jistě stihnete sníst. 

 

7.4.2025 11:20

Tagy: 2530008, 2530009

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0,00
  • +420 771 504 871