Kimchi: co to je a proč ho jíst
Už jste ochutnali jedno z nejzdravějších jídel světa? Kimchi představuje pikantní
křupavou pochoutku, která dodá i tradičním pokrmům nádech exotiky. Navíc
přináší řadu zdravotních benefitů. V korejských restauracích se podává jako
příloha ke každému jídlu, můžete si na něm ale pochutnat jen tak samostatně,
nebo ho tepelně upravit. Zjistěte, co kimchi je a proč se vyplatí zařadit ho do
jídelníčku.
Co je kimchi?
Kimchi je tradiční součást korejské kuchyně. Jedná se o přílohu k jídlu, která se
připravuje z nakládané a fermentované zeleniny. Základní surovinou je
pekingské zelí, setkáte se ale s různými variacemi. Dále se do kimchi přidává
třeba jarní cibulka, mrkev, zázvor, pórek, česnek nebo chilli – existuje mnoho
receptů, při jeho přípravě se meze fantazii a chuti nekladou. V korejských
restauracích se kimchi podává v miskách ke každému jídlu.
A jak kimchi chutná? V pokrmu se mísí chutě použitých surovin. Chuť kimchi je
velmi komplexní – ucítíte sladkou i slanou chuť, ale také pronikavou
kyselost, která je dána procesem fermentace. Každé kimchi je jiné. Liší se ve
velikosti a křupavosti kousků zeleniny i intenzity pálivosti a kyselosti.
Proč jíst kimchi aneb zaměřeno na zdravotní
benefity
Kimchi se považuje za jedno z nejzdravějších jídel na světě. Kromě toho, že
má nízký počet kalorií a je tak skvělou volbou při redukční dietě, obsahuje také
řadu zdraví prospěšných látek, mezi které patří například vitamíny A, C, B1
nebo B2 a minerální látky, jako je draslík, železo, vápník a selen. Kimchi je také
bohaté na antioxidanty a esenciální aminokyseliny. Navíc počítejte také s
přínosy zeleniny a koření, ze kterých se kimchi připravuje – mrkev obsahuje
betakaroten, česnek je protizánětlivý a zázvor posiluje imunitní systém.
Probiotické bakterie, které kimchi obsahuje, pozitivně působí na střevní
mikroflóru a podporují trávení.
Seznamte se s procesem fermentace
Fermentace neboli kvašení představuje tradiční formu zpracování a uchování
potravin, během procesu totiž vzniká alkohol nebo kyselina mléčná či octová,
které fungují jako přírodní konzervanty. Jedná se o chemický proces přeměny
přírodních látek za účasti mikroorganismů a enzymů na jednodušší látky,
které během trávení tělo lépe využije. Zkvašené potraviny jsou stravitelnější,
fungují jako přírodní probiotika a pomáhají obnovit střevní mikrobiom. Navíc
jsou nutričně bohatější.
Jak a kdy konzumovat kimchi
Kimchi se skvěle chodí do zimního období, kdy je omezena konzumace čerstvé
zeleniny, ale vyplatí se ho jíst celoročně. Jak jíst kimchi?
● Syrové – můžete si ho dát syrové rovnou ze skleničky nebo ho přidat k
jakémukoliv jídlu jako přílohu. Pochutnáte si na něm spolu s grilovanými
pokrmy, sendviči, jarními závitky nebo sushi.
● Tepelně upravené – s kimchi můžete pracovat podobně jako s kysaným
zelím. Osmažíte ho s rýží nebo těstovinami, přidáte do polévky nebo
vmícháte do těsta na palačinky (tzv. korejská pizza = nejzdravější pizza na
světě). Počítejte ale s tím, že tepelnou úpravou ztratí část prospěšných
látek.
Nevíte, kolik kimchi denně jíst? Pokud s fermentovanými potravinami teprve
začínáte, dejte si jen pár soust k jinému jídlu. Až si na něj zvyknete, můžete
množství zvýšit. Doporučená denní dávka není přímo stanovená, je potřeba
otestovat, kolik toho vaše zažívání snese. Někteří výrobci doporučují
konzumovat za den 100 až 150 g kimchi.
8 tipů, kde využijete korejský salát kimchi
● Smažená rýže s kimchi
● Dochucení rizota
● Jako součást buddha bowl
● Do pomazánek a dipů
● Náplň do burgerů, sendvičů, baget, wrapů či jarních závitků
● Do těsta na slané palačinky, krekry, či omelety
● Do omáček na těstoviny
Můžete použít i šťávu z kimchi. Přidejte ji do omáček, dipů nebo při vaření rýže.
Dodá pokrmům lehce pikantní chuť.
Můžou jíst kimchi i děti?
Výrazná kyselost a pikantní chuť spolu s větším obsahem soli není pro děti
úplně vhodná. Stačí ale kimchi propláchnout vodou a pochutnají si na něm i
děti. Vždy ale nejdřív vyzkoušejte malé množství, abyste viděli, jak si s ním
zažívání vašeho dítěte poradí. Propláchnuté kimchi ocení i jedinci s citlivým
trávením.
A jak dlouho kimchi vydrží
Po otevření uchovávejte kimchi v lednici. Nabírejte ho vždy jen čistým
příborem a nezapomeňte ho dobře uzavřít. Korejci rádi říkají, že svět skončí
dřív, než se kimchi zkazí. Při správném skladování vydrží dlouhé měsíce, do té
doby ho však jistě stihnete sníst.